31.10.2022
Chystáte se na vodu? Ať už poprvé nebo letos zdoláváte svůj miliontý kilometr, pamatujte na vodácká pravidla. Těchto 10 nejdůležitějších bodů tvoří ultimativní návod, v němž najdete to podstatné, co vás na vodácké výpravě zachrání před rozpadem vztahu, ztrátou iPhonu i celoživotním traumatem. Jednotlivé maléry nejsou řazeny chronologicky, přicházejí nahodile a všem se můžete snadno vyhnout.

#1 Jak se nevrátit single

Na vodu vyráží málokdo sám. Pokud nejste kajakář Prskavec, společnost dalších lidí je nezbytná. Jednou z variant je účast partnera nebo partnerky. Před náročnější cestou se nejprve ujistěte, že jste schopni zvládnout byť jen krátkou výpravu, na níž budete řešit nepříjemné a vypjaté situace. Komáři, nedostatek sil, vydatný déšť nebo noha vykousnutá zbloudilou piraňou jsou jen začátek a ne každý vztah to přežije. Ujistěte se, že oba toužíte po adrenalinové zábavě, jste ochotni vystoupit ze své komfortní zóny a dobře zvažte, zda se raději nevypravit do nejbližšího aquaparku.

 

#2 Jak se neutopit 

Na kulantní obrat “zranění neslučitelná se životem” jsme si už zvykli. Má nás chlácholit, abychom zapomněli, že život je krajně riziková záležitost. Vždy končí smrtí, kterou ve vodě jen v České republice najde předčasně několik desítek lidí ročně. Abyste nepatřili mezi ně a kamarádi neviděli vaše tři dny nošené spoďáry ve zprávách na Nově, je třeba pamatovat na hlavní bezpečnostní poučky:

  • Cestu plánujte dopředu: použijte Google, mapu, zdravý selský rozum a položte pár všetečných otázek někomu, kdo už sjel aspoň Botič na neckách. Kdo je připraven, není překvapen, vodou v hubě počínaje, absencí životního pojištění konče.
  • Jezděte nejlépe alespoň 3 lodě v partě. Jedna má problém, druhá jí loví a třetí zajišťuje pomoc ze břehu.
  • Pečlivě prohlédněte jezy a vyhněte se těm, pod nimiž voda tiše mizí a tvoří pouze vývary. Jsou nebezpečné – na rozdíl od poctivého hovězího v nejbližším kempu.
  • Plovací vesty nejsou na parádu. Noste je vždy, neboť i klidná voda se rychle změní v divokou. Nejste Mitch Buchannon, ani nemáte žábry. 
  • Na tocích, které neznáte a na nepřehledných místech jezděte pomalejší vodou ve vnitřním oblouku. Můžete tam kdykoliv zastavit a přistát skoro tak hladce jako Apollo 11.
  • Za volant ani k pádlu alkohol nepatří. Zhoršuje úsudek, koordinaci a nehoda způsobená pod jeho vlivem zaručuje řádný flastr. Nadšenci potápění ve vysokoprocentním ethanolovém roztoku nechť si ředí krev teprve po tom, co noha potká souš.

 

#3 Jak si neutrhnout ostudu

Prostě se dobře připravte! Sbalte si vodácké vybavení včas. Klíčové záležitosti svěřte kapitánovi výpravy. Vše si nachystejte předem, ať na vás parta nečeká. Počítejte s tím, že spakovat důkladně vercajk na vodu nějakou tu hodinu zabere. 

Mezi základní věci na každý vodácký zájezd patří stan, spacák a karimatka, nepromokavé boty do kempu, oblečení do teplého i chladného počasí, pláštěnka, opalovací krém, lékárnička, baterka, toaletní papír, sluneční brýle, repelent, kempingový vařič, ešus, nůž, lžíce a potraviny.

Osvojte si základní pojmy a hlášky, které mají na vodě své místo. Tvoří samostatný, svébytný a respektovaný vodácký slang. Na vodě se všichni zdraví “Ahoooj!” a zdvořilé “Dobrý den…” by mohlo působit poněkud nepatřičně. Karfiol neznamená, že si v kempu skočíte na smažený květák, nýbrž místo, kde voda viditelně vyvěrá nad svůj povrch. Sifón neznačí, že mezi vámi bude trpět abstinent, ale jedno z nejnebezpečnějších míst na řece, kde hrozí vtažení a přisátí lodi

Bez znalosti označení členů posádky lodi raději nikam nejezděte, háček, zadák ani porcelán by vám to nemuseli odpustit. Zabrat tedy budete muset už před plavbou při důkladném samostudiu (i kdyby šlo jen o krátký školní výlet). 

 

#4 Jak se vyhnout cvaknutí

Cvaknout se znamená ve vodácké hantýrce obrátit loď dnem vzhůru. Můžete se setkat i s pojmem udělat se. Toto slovní spojení neznamená kýžený výsledek večerních radovánek po rozbití tábora v prvním přístavišti, je jen dalším popisem toho, když se s lodí převrátíte. Stav, kdy zapůsobí gravitace a dostanete se i s dýchacími otvory pod hladinu H2O není nic neobvyklého. Vyhnete se mu docela jednoduše.

  • Vyzkoušejte si loď ještě před cestou. Zkuste, jak se v ní sedí a jak snadno se překlopí. Seznamte se s ní.
  • Naučte se jednoduché náklony. Podobně jako na kole a motorce je třeba počítat s odstředivou silou a včas ji využít (ano, typicky v zatáčkách).
  • Využívejte pádlo a sílu těla. Správná jízda je souhrou vody, plavidla a svalů paží. 
  • Pozorně poslouchejte při školení od zkušených lodivodů.

 

#5 Jak si nezničit věci v hoboku

Hobok je barel, do kterého uzamknete cennosti a věci nutné pro přežití. Když jej špatně uzavřete, pronikne voda dovnitř. A to nechcete. Hobok má víko podobné tomu na zavařovací sklenici. Vždy se raději dvakrát ujistěte, že k této nepostradatelné nádobě těsně přiléhá. Pokud úkon podceníte, survival kit to šeredně odskáče. Počínaje novým mobilem (na slow motions jak skáče Jarda placáka už se nepodíváte), přes nadité peněženky až po poslední kousky suchého oblečení. Patálie má obvykle několik stupňů. 

  1. Začíná prostým vniknutím kapaliny dovnitř. První fáze katastrofy je ještě řešitelná. Věci prostě vytáhnete, vyždímáte, otřepete, necháte uschnout a jedete dál. 
  2. Druhý stupeň je krapet dramatičtější – zuřivý Poseidón věci z hoboku nekompromisně vytáhne a pošle je po proudu
  3. Třetí stupeň znamená dokonalé dílo zkázy. Gravitace uděluje tvrdý úder a testuje IP68 telefonu přímo na dně divoké Salzy

Hobok je zkrátka nanejvýš vhodné střežit jako oko v hlavě. To platí i pro případy krádeže. Každý průměrně zkušený lapka ví, že právě tento kus vodácké výbavy obsahuje to nejcennější, s čím se dá mazat do nejbližšího bazaru.

 

#6 Jak neztratit pádlo a neudělat z lodi Titanic

Pádlo je pro vodáka totéž, co pro chirurga skalpel. Zařezává se do vodní hladiny, dává jízdě švunk a směřuje plavidlo k cíli. Pokud jej ztratíte, je konec. Pamatujte si, že se toto jednoduché sportovní náčiní dává vždy do lodi především při sjezdu jezu. 

Méně zkušené vodáky, opilé vodáky a ty, kteří vodácký kánon nectí poznáte snadno. Plave po nich na trase spousta ztracených pádel. Jejich koncentrace je vyšší právě u jezů. Daný fenomén je (opět) řízen součinem dvou veličin: psychologie a fyziky. Z jezů vyplavou:

  • nejprve lodě,
  • po nich lidi,
  • jejich věci (v hoboku i bez něj),
  • a nakonec pádla.

V rámci pojednání je také třeba zmínit v praxi časté rizikové sekundární použití pádla. Jedná se zejména o hašteřivé šermování (pokud je v posádce více alfa samců), rozšafné šplouchání (na Jarunu, která je zrovna na háčku) či nonšalantní opírání se o pádlo na souši někde v kempu u řeky Sázavy

Ani tam není plavecký nástroj v bezpečí. Pádlo není veslo, které je s lodí pevně spojeno a je třeba na něj dávat pozor i v přístavišti. Pádla se kradou a platí pro ně totéž, co pro jiné věci v české kotlině. Co neuvážete, to zmizí – a bude zmizelé.

 

#7 Jak se neseznámit s partou lidí vylitých jak váza

Pokud už do jedné patříte, bod přeskočte. Nenaděláte nic. Alkohol je na vodě realitou a petka rumu s kolou je pro některé vlky i rejdařky synonymem dobře strávené dovolené. Na riskantní kontraindikaci s obsahem bodu #2 – sjíždět řeku pod vlivem alkoholu – to nic nemění. 

Pokud berete dovolenou na vodě jako příležitost k rozjímání, sestupu do nejklidnějších částí duše a harmonizaci bytí, volte podle toho i přístaviště. V kempech obvykle panuje veselá nálada a plápolání nočního ohně láká nejen zmatené můry, ale i lidi, kteří se rádi seznamují a tráví večery naplno. 

Při hledání vhodného místa k nocování je dobré myslet i na to, zda a jak se chcete vyspat či zda toužíte po zážitcích bouřlivějšího charakteru. Vodáci jsou specifická kategorie lidí a mezi jejich přednosti patří družnost a kolegialita

 

#8 Jak nenajít stan prázdný

Stan není auto a auto není trezor. Ze zákonů logiky vyplývá, že by stan mohl být trezor. Empirická praxe však ukázala, že ani stan není trezor. Na vodáckém questu jakbysmet. Šance, že po dlouhé procházce místy, kde borový zaváněl háj a o lásce šeptal tichý mech najdete svou portmonku klesá s rostoucí kapacitou kempu. Zlaté cihly noste stále při sobě (třeba v trendy ledvince), stan s věcmi ostatních ani hobok nenechávejte nikdy bez dozoru. Tečka.

 

#9 Jak nedostat přes držku

Kempujte tam, kde je to povoleno. Vodáckých tábořišť s vychytaným zázemím je na frekventovaných trasách dostatek. Na jiných místech se vždy zeptejte a dovolte. Nejlepší je získat ústní souhlas majitele pozemku. Pokud to není možné, připravte si důmyslné únikové cesty. Zbraně nechejte nabité. Rozmístěte pasti na velké šelmy. Telefon Aligator s SOS tlačítkem mějte plně nabitý. Sdílejte s mámou polohu.  

Pamatujte, že se řada krásných zákoutí naší půvabné vlasti nachází v chráněných krajinných oblastech a přírodních rezervacích. Každá plocha, které nese podobný status, má i výjimečná pravidla. Jde zejména o zákaz rozdělávání ohně nebo zákaz stanování. Výdaje na blokové pokuty pak mohou přímo kolidovat s rozpočtem na nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny. Případné správní řízení doma otevře nepříjemné otázky, proč jste s Blankou za tím keřem vlastně byli. 

Ani jinde nemáte vyhráno. Na soukromém pozemku platí – stejně jako v jiných civilizovaných zemích – právo bránit svůj majetek se zbraní v ruce. Snadno by se mohlo stát, že dostanete na pamětnou pádlem přes lýtkový sval. Hranou to bolí víc než naplocho

 

#10 Jak si nepořídit celoživotní trauma

Je to prosté jako čerpadlo. Nevracejte se s ortézou ani s outěžkem! Pořiďte si jedinečný zážitek. Svěřte se do rukou profesionálů. Nechte se provést všemi úskalími pohybu na vodách klidných i divokých. Využijte know-how ostřílených kapitánů. Proč? Snadno získáte potřebné vědomosti a zkušenosti, abyste už nikdy nemuseli odčerpávat vodu z lodi. 
 
Podlehněte kouzlu lovkyň perel a nasedněte mezi Peřejáky ihned při příští plavbě. Po Dunajci či na Oravě a Váhu, zoceleni náturou, kterou nic nerozhodí, kostrou, kterou nic nezlomí a družkou, kterou hlava nerozbolí. Stojí to za to. 

Voda je krásná a plavba po ní nabízí mimořádnou nálož legrace, dobrodružství i čiré romantiky uprostřed krásné přírody. V Peřej Tours se těšíme na společné zážitky!

 

Chcete vědět, co v Peřej Tours chystáme? Dostávejte novinky jako první!
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.